Samsø Æbler blev etableret i Maj 2104.

Plantagen ligger på 1,3 hektar jord i Toftebjerg på Samsø, ikke langt fra den fredede Stavns fjord og ca 900 meter fra Sælvig bugten. I september 2014 blev jorden certificeret som økologisk og i November 2014 blev ca. 1000 træer plantet.

Indtil 2017 hvor æblerne plukkes og sælges, får træerne ro til at vokse og intet andet. Det vil sige at blomster og frugt bliver fjernet fra træerne indtil da.

Træerne fordeler sig på fire sorter: Discovery, Holsteiner Cox, Aroma og Ingrid Marie – alle fire sorter gode til økologisk dyrkning. Langt de fleste træer er plantet tæt i lange rækker, såkaldt spindeldyrkning. Derudover er plantet et antal oprindelige Samsø sorter, som alle får lov til at vokse som almindelige kroneæbletræer.

Plantagen er økologisk, hvilket betyder at alle æbler er fri for sprøjtegifte og at jorden udelukkende gødes med naturlige former for gødning.

I plantagen findes masser af mejse og musvitredekasser, stærekasser, rovfugleplatoer og uglekasser, altsammen med til at hjælpe til med bekæmpelsen af skadedyr på den mest naturlige måde.

Samsø Æbler er medlem af den økologiske forening på Samsø, kaldet Økologisk Samsø.

Foreningen blev stiftet i 2012 med det formål at samle de økologiske producenter og interesser på Samsø.

I dag er der 9 økologiske producenter fra Samsø som er en del af foreningen.

Udover at samle og støtte producenterne på Samsø, arbejder foreningen på at udbrede kendskabet til økologi gennem mange forskellige arrangementer rundt omkring på øen, samt udstillingsrum og butik i Tranebjerg.

Se mere på hjemmesiden www.oekologisksamsoe.dk